Beweeg-/Zoekmaatjes

Beweegmaatjes zetten zich als vrijwilliger in om anderen te activeren en te motiveren naar een actiever bestaan. Dit project is in 2012 gestart voor alle inwoners van Rotterdam. Vanaf 2018 gaat project Beweegmaatjes samenwerken met MEE Rotterdam binnen het bestaande programma Bewegen naar Beter. Meer lezen over de samenwerking met MEE Rotterdam.

Vrijwilliger Beweegmaatje

Alle Beweegmaatjes volgen de beweegmaatjestraining voordat zij gekoppeld kunnen worden aan ‘Zoekmaatjes’. Deelnemers aan deze training hebben affiniteit met sport en beweging en willen anderen helpen om met plezier te bewegen. Na afloop van deze training wordt er een Beweegmaatjesprofiel ingevuld waarin aangegeven wordt welke sporten, welke doelgroep en welke wijken deze Beweegmaatjes willen bedienen. Zo is er een diverse groep Beweegmaatjes ontstaan die elk een andere specialiteit hebben, zoals een hardloopmaatje, zwemmaatje, dansmaatje, wandelmaatje e.d.

Een Beweegmaatje is een helpende hand die Zoekmaatjes meeneemt in een gewenst en gepast beweegpatroon. Het is belangrijk om een goed beeld te krijgen van Zoekmaatjes om een optimale  koppeling te kunnen maken met een vrijwilliger.

Beweegmaatjestraining

Zou u graag vrijwilliger Beweegmaatje willen worden in Rotterdam? De training hiervoor bestaat uit 2 bijeenkomsten waarin u leert wat er komt kijken bij dit vrijwilligerswerk, om u als Beweegmaatje te omschrijven en u te verrijken met achtergrondkennis over gezondheid, beweging, voeding en gedragsverandering. Meer informatie over de cursus is te vinden op http://www.avantsanare.nl/cursusbeweegmaatjes/ Begin 2018 starten weer nieuwe cursussen.

Cursus Beweegmaatjes
 •   Man
    Vrouw
 •   maandag 22 januari 2018 om 09.00 - 12.00 uur bij: Wijkgebouw Stadsdriehoek, Kipstraat 37, 3011 RS Rotterdam
    Wachtlijst
 •   Charlois
    Hoogvliet
    IJsselmonde
    Noord
    Overschie
    Kralingen-Crooswijk
    Prins Alexander
    Centrum
    Hilligersberg-Schiebroek
    Andere wijk

Zoekmaatjes

Een zoekmaatje is iemand die graag (meer) wil bewegen maar het om verschillende redenen lastig vindt om dit alleen te doen. Zo zijn er Zoekmaatjes die willen trainen voor een bepaald sportdoel, Zoekmaatjes met een beperking of ziekte, Zoekmaatjes die weinig tot geen steun krijgen van het eigen netwerk of simpelweg gezelschap nodig hebben in het bewegen. Er kan een Beweegmaatje worden aangevraagd voor uzelf als Zoekmaatje of voor uw cliënt als verwijzer.

Wilt u een Beweegmaatje leren kennen om mee te bewegen? Vul onderstaand formulier zo volledig mogelijk in zodat u zich kunt aanmelden als Zoekmaatje. Er wordt contact opgenomen wanneer er een geschikt Beweegmaatje gevonden is.

Matchers in de wijk

In de wijken Overschie, IJsselmonde, Noord, Charlois en Hoogvliet wordt er lokaal gekoppeld door ‘matchers’. Dat wilt zeggen dat de Beweegmaatjes na de training en Zoekmaatjes na de aanmelding worden doorgestuurd naar een partner in de betreffende wijk. In de wijken waarin er geen matchende organisatie aanwezig is blijft het Beweegmaatje of het Zoekmaatje bij Avant sanare.

De kracht van een lokale matcher ligt in het directe contact met zowel Beweegmaatjes als Zoekmaatjes. Zo ontstaat er een kleiner en hechter netwerk van Beweegmaatjes, verwijzers, het lokale sportaanbod, welzijnswerk om Zoekmaatjes zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen.

Zoekmaatje
 •   Man
    Vrouw
 •   Charlois
    Hoogvliet
    IJsselmonde
    Noord
    Overschie
    Kralingen-Crooswijk
    Prins Alexander
    Centrum
    Hilligersberg-Schiebroek
    Andere wijk