Afsluiting project ‘Aller ogen gericht op Kwatta’ met voorstelling BINGO!

18 - 12 - 2017

Een mooi project rondom het delen van verhalen werd in de afgelopen weken afgesloten met de aangrijpende voorstelling BINGO! Dit was een fijne samenwerking met Formaat Werkplaats en Humanitas met een prachtig resultaat voor veel ouderen in Rotterdam!

Project Aller ogen gericht op Kwatta voor ouderen in Rotterdam

Voorstelling

De eerste voorstellingen van BINGO! maakten veel los. Talloze senioren hebben de afgelopen weken deelgenomen aan de interactieve middag met spel, theater en verhalen. “Dit is echt de realiteit die ze laten zien” vertelde een dame (78) na afloop, “en dat we met zo veel plezier daar naar kunnen kijken”.

Workshops

Rotterdamse senioren deelden verhalen tijdens onze workshops Kwatta. Daarin werden vergeten of lang niet vertelde verhalen gedeeld. Uit die verhalen maakte een aantal van hen een voorstelling over de realiteit van 65+ers. Deze voorstelling ging op tournee langs verschillende seniorencentra in november en december.

Kracht en wijsheid

De voorstelling BINGO! nodigde uit om zelf stil te staan bij wat het leven heeft gebracht, maar ook bij wat het nog brengen kan.

Regisseur Thamar Kemperman: “De senioren die meespelen vertelden hoe ze het gevoel hebben niet meer mee te tellen, terwijl deze groep zoveel mooie kracht en wijsheid heeft. Het thema ‘flink zijn’ kwam veel terug, het gevoel dat je door moet zetten, sterk moet zijn. Maar soms gebeuren er dingen in het leven waardoor dat even niet lukt. We hebben een scene gemaakt over hoe je omgeving zich met je bemoeit, wil dat je verder gaat met het leven terwijl je nog midden in een rouwproces zit. Die scene maakt veel los bij mensen uit het publiek, het is waardevol dat mensen uit het publiek kunnen inspringen en bijvoorbeeld zeggen dat elk proces zijn eigen tijd heeft.”

Ook de eenzaamheidsproblematiek, die in Rotterdam onder ouderen groot is, kwam aan bod.

Praatje

Een meneer van 92 jaar uit het publiek: “Je moet blijven proberen om een praatje te maken. Hallo of goedemorgen kan al heel veel goed maken op een dag. Wat jullie laten zien in de voorstelling gebeurt ook bij ons in het seniorentehuis. Erg herkenbaar.”

Project

De workshops Kwatta en de voorstelling BINGO! waren onderdeel van het project Aller oogen gericht op Kwatta, een samenwerking met Humanitas en Avant Sanare en Formaat. Dat had als doel sociaal isolement te doorbreken door in gemeenschappelijkheid ervaringen te delen. Begin 2017 startte het project met workshops in verschillende groepen. Deelnemers vanuit de verschillende groepen hebben vervolgens de verhalen in een voorstelling uitgewerkt. Astrid Arts (Humanitas): “Ik ben echt onder de indruk van het eindresultaat. Ik zie mensen in het mee doen helemaal opbloeien.”