Coaches De Nieuwe Toekomst delen hun ervaringen

29 - 11 - 2018

Vrouwen helpen op weg naar een nieuwe toekomst. Dat doen de vrijwillige coaches in het Rotterdamse project ‘De Nieuwe Toekomst’. Een jaar lang coachen zij vrouwen die te maken hebben gehad met huiselijk geweld om een nieuwe toekomst op te bouwen. Om stappen te zetten in het meedoen met de maatschappij. Om een opleiding te volgen of (vrijwilligers-) werk te vinden.

Mariam, Joanne en Anne-Marie zijn drie van die vrijwillige coaches. Nu zij een paar maanden bezig zijn, delen zij hun ervaringen met het project. “Ik vind haar dapper. Ik ben voornemens om haar erdoor te slepen en te helpen.”

coach bij De Nieuwe Toekomst

Mariam Rasoelbaks coach De Nieuwe ToekomstMariam Rasoelbaks: “Het wordt steeds heftiger, ze laat steeds meer zien van haar verdriet, haar struggles, haar interne conflicten.”

Mariam Rasoelbaks  
is 51 jaar en werkt 4 dagen per week als arbeidscoach voor de IJsselgemeenten. Ze volgde een opleiding tot mental coach om in de toekomst haar eigen coaching praktijk te starten. Daarin wil ze haar eigen ervaring als alleenstaande moeder inzetten voor mensen die er alleen voorstaan.

Waarom ben je de vrouwen in DNT gaan coachen?

Dit is een groep alleenstaande vrouwen waar ik nog niks van wist. Het leek mij dan ook een goede kans om mijn kennis uit te breiden.

Hoe vond je de tweedaagse training?

Waardevol, er zaten veel onderdelen in waar ik iets mee kan. Positief vond ik dat het interactief was, met diverse spel- en werkvormen. Ook leerde ik nieuwe methoden om iemand te coachen naar zelfstandigheid, kreeg ik achtergrondinformatie over huiselijk geweld. Daardoor werd mij meer duidelijk hoe schrijnend het is. Ook vond ik de koppeling na de training heel erg goed gedaan. Omdat ik cliënten coach naar de arbeidsmarkt, heb ik gevraagd naar iemand voor wie dat niet de eerste vraag is, en dat is goed gelukt.

Hoe ervaar je het coachen?

Het gaat heel goed. Dat komt doordat de vrouw die ik coach meteen vertrouwen in mij heeft en dat laat blijken. De eerste keer spraken we buiten de deur af om te kijken of er een klik was. De volgende gesprekken hebben we bij haar thuis gedaan. Het wordt steeds heftiger, ze laat steeds meer zien van haar verdriet, haar struggles, haar interne conflicten. In de coaching staat zij voor mij centraal, zij geeft aan waar zij behoefte aan heeft. Ik vat steeds samen. Na drie gesprekken komt eruit dat zij stabiliteit en rust zoekt. Inmiddels zie ik ook heel veel rouwverwerking van wat er gebeurd is.

Ik vind het echt een positief traject voor de vrouwen. Kunnen luchten, kunnen vertellen zonder oordeel, iemand die haar laat zijn hoe ze is. Ze vertelt steeds meer. Het is heel veel wat ze heeft meegemaakt en heel heftig, alleen zij kan dat weten en voelen, ik kan alleen luisteren. Ik vind haar dapper. Ik ben voornemens om haar erdoor te slepen en te helpen. In juni 2019 is haar traject afgerond. Ik hoop dat ik dan heb kunnen helpen om de stabiliteit en rust te vinden die zij zoekt.

coach bij De Nieuwe Toekomst

Joanna van den Berg is coach bij De Nieuwe ToekomstJoanna van den Berg: “Ik herken de stappen die de vrouwen moeten zetten om op te klimmen vanuit een situatie zonder baan en afgezonderd van de maatschappij”

Joanna van den Berg 
is 31 jaar en moeder van een dochtertje van 9. Ze maakte een ernstige depressie door, waarvoor ze nog in behandeling is. Tegelijkertijd volgt ze een opleiding tot ervaringsdeskundige in de geestelijke gezondheidszorg.

Waarom ben je de vrouwen in DNT gaan coachen?

Ik ben er via een klasgenootje bijgekomen omdat ik ervaring wil opdoen als coach. Zelf heb ik geen ervaring met huiselijk geweld, maar ik herken wel de stappen die vrouwen moeten zetten om op te klimmen vanuit een situatie zonder baan en afgezonderd van de maatschappij. Dat heb ik zelf ook zo ervaren toen ik in een depressie zat. Ik vind het fijn om iemand te helpen en te zien groeien. Als de vrouwen het gevoel hebben dat ze aan de bodem zitten en niet vooruitkomen, wil ik helpen om niet op te geven.

Zelf word ik ook gecoacht en de aansluiting met mijn coaching verloopt soepel. We hebben ook een groepsapp voor vragen. In dit project heb ik veel vrijheid – bijvoorbeeld qua tijden – en dat vind ik erg prettig.

De vrouw die ik coach heeft twee kinderen. Nu die volwassen zijn, is het haar beurt. We hebben het nu o.a. over vrijwilligerswerk, haar gezondheid, wat zij graag wil en hoe ze daar zou kunnen komen. Ik heb nu 3 coachgesprekken gedaan en vind het fijn om te doen. Het is inspirerend om iemand die onderaan begint te helpen om doelen te stellen en daar naartoe te werken. Het motiveert mij ook om zelf vol te houden en door te gaan op mijn eigen weg omhoog.

Hoe vond je de tweedaagse training?

Omdat ik later aansloot, heb ik die niet gevolgd. Ik heb een goed gesprek gehad met Miriam, de trainer-coach van Avant sanare, die heeft me bijgepraat, en ik heb meegekeken met klasgenootjes.

Hoe ervaar je het coachen?

Heel fijn om te doen! Het motiveert me zelf en het is inspirerend om doelen te stellen en daar naartoe te gaan werken. Inmiddels hebben we twee gesprekken gehad en elkaar een keer telefonisch gesproken. We hebben het gehad over onderwerpen als haar vrijwilligerswerk en gezondheid, we hebben doelen opgeschreven, zoals assertiever zijn, en nu gaan we verder kijken hoe ze daar naartoe wil werken.

coach bij De Nieuwe Toekomst

 

Anne-Marie Kovacevic coach De Nieuwe ToekomstAnne-Marie Kovacevic: “Ik vind de vrouw die ik coach nu al onverwacht sterk”

Anne-Marie Kovacevic
 is 47 jaar en werkt sinds 2002 bij de gemeente Rotterdam. Tot april dit jaar werkte ze als managementassistent, maar inmiddels is ze activeringscoach. Ze nam deel aan een ‘transfertraject’ dat haar in staat stelde ander werk te doen. Ze volgde onder meer een opleiding intuïtieve coaching, die haar inspireert ‘van hart tot hart’ te coachen.

Waarom ben je deze vrouwen gaan coachen?

In de toekomst wil ik steeds meer gaan coachen en daarom wil ik veel kennis en ervaring opdoen. Deze specifieke doelgroep kende ik nog niet, maar ik voelde me wel verbonden met deze vrouwen.

Hoe vond je de  training?

Erg leerzaam en leuk! Er was veel interactie en het was gezellig en prettig. Interessant vond ik de vraag hoe je iemand van a naar b kan begeleiden, zonder dat je zélf hard aan het werk gaat. Ik ben soms geneigd om ‘gauw even’ iets te doen of regelen voor iemand anders, terwijl het zelf doen de vrouwen juist sterk en onafhankelijk maakt. Daarnaast vond ik het leerzaam hoe je signalen kan herkennen en tussen de regels kan lezen.

Hoe ervaar je het coachen?

Ik ben nog maar net begonnen en vind de vrouw die ik coach nu al onverwacht sterk. We hebben een eerste kennismaking gehad en binnenkort gaan we verder. Ik hoop dat ik haar kan begeleiden om te vinden wat ze zoekt en te vertrouwen op zichzelf.

Meer informatie over het project of zelf ook coach worden?De Nieuwe Toekomst

Hieronder vindt u links naar meer informatie over het project. U kunt ons ook bellen als u meer wilt weten over De Nieuwe Toekomst: ons nummer is 085-04 99 100.

Artikel: De Nieuwe Toekomst erkend als goed onderbouwd

Informatie voor vrouwen die te maken hebben gehad met huiselijk geweld en mee willen doen aan De Nieuwe Toekomst

Vacature: vrijwillige coaches gezocht voor De Nieuwe Toekomst

 

Avant sanare maakt gebruik van cookies.

Je kunt de instellingen aanpassen via de button ‘Instellingen’. Benieuwd naar ons Privacy- en cookiebeleid? Check voor meer info de pagina

Privacy- en cookiebeleid