Dag van de mantelzorger │ signaleringskaart kinderen (6-18) met zorgtaken thuis

09 - 11 - 2018

Morgen, op zaterdag 10 november, is het de dag van de mantelzorg. Als professionals kunnen wij de vele Rotterdamse kinderen met zorgtaken thuis de aandacht te geven die ze verdienen. Daarvoor hebben wij de signaleringskaart mantelzorgers gemaakt, die u nu Rotterdam Dag van de mantelzorger Aandach voor jonge mantelzorgers You never care alonegratis kunt aanvragen.

Jonge mantelzorgers van 6 tot 18 jaar

Wist u dat 1 op de 10 kinderen opgroeit op in een gezin waarin één van de ouders, broers of zussen ziek, gehandicapt of verslaafd is? En dat deze kinderen vaak vaak zorgtaken van hun ouders overnemen en een belangrijke steun en toeverlaat zijn in het gezin? Ze zijn jonge mantelzorgers zonder dat te beseffen!

De aandacht die jonge mantelzorgers verdienen

Als professionals kunnen wij deze kinderen de aandacht te geven die ze verdienen. Die ze thuis niet krijgen omdat alle aandacht uitgaat naar het zieke gezinslid. Of omdat ze een zware verantwoordelijkheid ervaren en geen tijd en energie meer hebben voor andere, leuke dingen.

Jonge mantelzorgers in het middelpunt

Om de kinderen de aandacht te geven die zij verdienen, hebben wij in samenwerking met de gemeente Rotterdam een programma gemaakt dat 100% om jonge mantelzorgers draait. Waarbij zij in het middelpunt staan. Dat programma heet You never care alone, en wordt gegeven op lagere en middelbare scholen in Rotterdam. De signaleringskaart die erbij hoort, is nu gratis verkrijgbaar.

You never care alone ⎮ Gratis signaleringskaart

De signaleringskaart jonge mantelzorgers geeft een overzicht van gedragskenmerken van kinderen en jongeren met zorgtaken thuis. De kaart geeft leerkrachten, intern begeleiders, schoolmaatschappelijk werkers, mentoren en andere beroepskrachten in het lager en voortgezet onderwijs tools om jonge mantelzorgers te herkennen en ondersteunen. De signaleringskaart is gratis en kan nu door Rotterdamse scholen worden aangevraagd.

Aanvraag signaleringskaart

Wilt u de signaleringskaart jonge mantelzorgers aanvragen? Stuur dan een bericht naar Nadia Anemaat, pedagoog en projectleider Jeugd bij Avant sanare, n.anemaat@avantsanare.nl of bel haar via 085-0499100.

Kinderen met veel verantwoordelijkheid

Voor kinderen betekent de zorg voor een ziek gezinslid vaak een zware belasting en een grote verantwoordelijkheid. Daardoor komen ze onvoldoende toe aan zichzelf en hun eigen ontwikkeling en dat kan leiden tot cognitieve en sociaal emotionele problemen als een leerachterstand, eenzaamheid, boosheid of opstandigheid. Om dat te voorkomen is het belangrijk ondersteuning te bieden.Dat kan het programma You never care alone.

Meer over het programma You never care alone

You never care alone biedt naast een signaleringskaart om jonge mantelzorgers te herkennen, een masterclass voor professionals. Meer informatie over het volledige programma leest u hier.