Gezocht: volwassenen die roken, stress ervaren en moeilijk rondkomen

25 - 06 - 2018

U komt ze waarschijnlijk wel tegen: mensen die gestrest binnenkomen, afspraken vergeten en regelmatig een sigaret opsteken. Het is een bekend verhaal: wanneer iemand veel stress heeft – met name rondom geldzaken -, is de kans groot dat hij of zij gaat roken om te ‘ontspannen’ . Uiteindelijk leidt roken juist tot meer stress, is het slecht voor de gezondheid, kost het enorm veel geld en geven rokende ouders hun kinderen het verkeerde voorbeeld. En is het al helemaal geen oplossing voor financiële problemen of om afspraken niet meer te vergeten. Maar … stoppen is niet zo makkelijk!

Daarom biedt de Erasmus University College samen met Healthy’R, Indigo Preventie en Avant sanare een cursus: Grip en Gezondheid. Daaraan kunnen 300 volwassenen uit Rotterdam en Nissewaard deelnemen.

Helpt u mee deelnemers zoeken?

Het project Grip en Gezondheid heeft als doel om stress, geldzorgen en roken te verminderen en zo gezondheid te verbeteren. Volwassenen die aan alle onderstaande criteria voldoen, zijn welkom om gratis deel te nemen. Nodigt u hen uit?
De ouders die wij zoeken:
komen financieel moeilijk rond,
hebben stress, én
roken.

Grip en Gezondheid biedt het volgende programma:

1. Cursus Minder stress

Deelnemers oefenen basistechnieken om stress te verminderen. Ook de motivatie om te stoppen met roken krijgt aandacht. Let op: stoppen met roken is niet verplicht!
De cursus bestaat uit 6 weken, verspreid over 3 maanden. De eerste 4 bijeenkomsten zijn wekelijks, daarna zit er iedere keer een maand tussen.

2. Praktische hulp bij geldzaken

Deelnemers krijgen hulp in de vorm van a) een buddy, of b) online hulp. Het kan hierbij gaan om het invullen van formulieren voor de bijstand, het maken van een spaarplanning, solliciteren, het regelen van kinderopvang, of vaste hulp zoeken bij geldzaken.

3. Aantrekkelijke stimulans

De cursus is gratis. Deelnemers die de cursus Minder stress helemaal volgen, kunnen 25 euro verdienen door tijdens de 1e, 4e en 6e bijeenkomst een vragenlijst in te vullen, een blaastest en een hartslagmeting te laten afnemen. Hiermee meten we het effect van de cursus op de gezondheid, het aantal sigaretten dat wordt gerookt en het stressniveau. Ook krijgen de deelnemers een volle boodschappentas t.w.v. 20 euro óf vrijkaarten voor het Klimbos wanneer zij alle bijeenkomsten aanwezig zijn geweest.

Onderzoek naar het effect van Grip en Gezondheid

Het effect van dit programma op stress en roken zal worden onderzocht door het Erasmus University College. Deelname aan de cursus betekent automatisch deelname aan het onderzoek.

Grip en Gezondheid voor een groep

Wij kunnen de cursus in uw wijkgebouw, gezondheidscentrum of school geven wanneer er minimaal 10 deelnemers meedoen. We kunnen maximaal 15 deelnemers per cursusgroep laten meedoen. Het is van belang dat alle deelnemers én roken én stress ervaren én moeite hebben met rondkomen. De cursus is gratis.

Grip en Gezondheid voor individuele deelnemers

Indien u deelnemers hebt die mee willen doen, maar niet voldoende om een groep te starten, dan kunnen deze deelnemers zich zelfstandig aanmelden op de website www.gripengezondheid.nl. Zij zullen dan gebeld worden voor deelname wanneer er voldoende individuele aanmeldingen in de regio waar zij woonachtig zijn. Ook in dit geval is de cursus gratis.

Contact over Grip en Gezondheid

U kunt psycholoog en trainer Iris Bergwerff bellen op 085-04 99 105 of mailen naar i.bergwerff@avantsanare.nl als u de cursus bij u op locatie wilt laten plaatsvinden. Ook als u vragen hebt over het onderzoek nodigen wij u harte om Iris te bellen of mailen.