Taal en gezondheid: toegang tot de zorg voor laaggeletterden

11 - 07 - 2018

Taal speelt een grote rol op het gebied van gezondheidsverbetering, blijkt uit onderzoek. Een taalachterstand leidt tot hoge kosten in de gezondheidszorg door bijvoorbeeld frequent bezoek aan de huisarts, verkeerd medicijngebruik en beperkte gezondheidsvaardigheden, maar ook tot veel frustratie en gevoelens van onmacht bij laaggeletterden. Zo’n 100.000 Rotterdammers ervaren dagelijks moeite met lezen en schrijven.

Taal als middel om gezond te leven

Taal is een middel om gezonder te leven, aan het werk te kunnen, minder schulden te maken en volwaardig mee te doen in de samenleving. Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven hebben beperkte doorgroeimogelijkheden. Ruim 21 procent van de beroepsbevolking in Rotterdam is laaggeletterd. Er is dus genoeg reden om initiatieven te starten met betrekking tot taalverbetering.

“Taal is een middel om gezonder te kunnen leven, werk te kunnen vinden en houden, en een bijdrage te leveren aan de samenleving.”

Waar lopen laaggeletterden tegenaan?

Laaggeletterden hebben moeite met bijvoorbeeld:

  • het lezen en begrijpen van gezondheidstips, patiëntenfolders, bijsluiters van medicijnen;
  • het invullen van formulieren voor bijvoorbeeld zorgtoeslag, het aanvragen van

    avant sanare werkt samen met oefenen.nl

    een zorgverzekering;

  • het invullen van een digitaal aanmeldingsformulier voor de sportschool.

Hoe onze training Taal en Gezondheid toegang tot de zorg biedt

Taalaanbieders en zorgverleners, waaronder Avant sanare, DOCK en InMovement, bieden de training ‘Taal en Gezondheid’ aan. Tijdens deze cursus maken we gebruik van verschillende werkvormen en materialen, zowel online als offline (blended learning), waarbij we samenwerken met Oefenen.nl. Zo behandelen we uiteenlopende  gezondheidsthema’s en besteden we aandacht aan de zorgverlening in Nederland. We gaan in op onderwerpen als stress, slapeloosheid, het gaan naar de huisarts en het zelf zoeken van informatie over gezondheidsklachten op internet. De deelnemers hebben een minimaal matige beheersing van de Nederlandse taal.

Opzet van de training Taal en Gezondheid

De training bestaat uit 24 bijeenkomsten, onderverdeeld in 12 inhoudelijke bijeenkomsten en 12 trainingssessies. Tijdens de inhoudelijke bijeenkomsten behandelt een taalcoach de structuur en grammatica van het Nederlands. Tijdens de oefensessies behandelen we diverse gezondheidsthema’s en oefenen we om met de Nederlandse taal onze weg te vinden in de gezondheidszorg.

De Rotterdamse aanpak

Het Rotterdamse taalbeleid is gebaseerd op de samenhang tussen laaggeletterdheid en diverse sociale problemen, zoals onwetendheid over het Nederlandse zorgstelsel, maar ook het omgaan met financiën. Taal is een middel om gezonder te kunnen leven, werk te kunnen vinden en te behouden en een bijdrage te leveren aan de Rotterdamse samenleving. Taalverbetering zorgt ervoor dat concrete resultaten bereikt worden op de drie gebieden gezondheid en zorg, werk en inkomen en integratie. Hierdoor neemt het algemene welzijn van de Rotterdammers toe.

Ken jij mensen die de Nederlandse taal niet goed beheersen?

Wij helpen hen graag op weg naar een taalvaardige toekomst! Informeer naar de mogelijkheden om de training Taal en Gezondheid op jouw locatie te geven bij Marian Dedel of Marijke Zwaneveld via het telefoonnummer van ons secretariaat 085 – 04 99 100.

Meer lezen over taal en gezondheid

Bron: https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/taal-en-gezondheid/Factsheet-Taal-gezondheid-en-zorg.pdf 28-06-2018

In dit filmpje zie je welke problemen Piet ervaart omdat hij ‘laaggeletterd’ is: https://www.youtube.com/watch?v=LXltISxlVfc

Deelnemers aan de training  beschrijven hun dromen

Tijdens één van de bijeenkomsten hebben we de deelnemers gevraagd om een stukje over zichzelf te schrijven. Het is mooi om te lezen wat er in hen omgaat en welke dromen zij voor zich zien:

Tijdens de training Taal en gezondheid oefenen deelnemers met het Nederlands

Tijdens de training Taal en gezondheid oefenen deelnemers met de Nederlandse taal

Taal en gezondheid oefenen met Nederlandse taal